Close

Projects

Contact

News

Let's connect

Targeting: zo veel mogelijk mensen bereiken of heel specifiek richten?

Het is ondertussen een dooddoener; maar via internet kun je veel meer mensen bereiken dan je ooit had verwacht. Met advertenties heb je de mogelijkheid om een hele brede groep (potentiële) klanten aan te spreken. Maar wat als je nu juist een niche product of dienst aanbiedt? Heeft het nut om dan een grote (en dure) campagne te starten, of is er een alternatief? Tegenwoordig is het mogelijk om ontzettend specifiek te adverteren via o.a. Google Ads en Facebook Businessmanager. Wil jij alleen de koffiedrinkers of kattenliefhebbers in deze wereld bereiken? Of misschien alleen de mensen die op een steenworp afstand van je winkel wonen of werken? We leggen je graag uit wat je opties zijn op het gebied van targeting. 

 

Snelwegreclame met algemene campagnes

Zijn algemene advertenties dan verleden tijd, zonde van je geld? Wij vergelijken een algemene campagne altijd met snelwegreclame. Je weet zeker dat veel mensen je reclame zien, maar je mag niet verwachten dat veel mensen directe interactie zullen hebben met je merk naar aanleiding van zo’n campagne. Zonde is het echter niet, vooral als je merkbekendheid probeert op te bouwen. Zelfs als mensen je advertentie niet bewust  doorhebben dat ze een advertentie hebben gezien, kunnen de beelden toch onderbewust worden verwerkt. De volgende keer dat ze je advertentie zien zullen ze zich dat wellicht herinneren. Op den duur kan zo’n ‘snelwegreclame’ dus wel leiden tot interactie. Het is een kwestie van de lange adem en een investering op de lange termijn.

 

Specifieke doelgroepen bereiken

Het andere uiterste van het targeten van (potentiële) bezoekers is om dit zo specifiek mogelijk te doen. Zo bereik je precies die mensen waarvan de kans het grootst is dat ze een interactie zullen aangaan met je bedrijf. Veel advertentieplatformen, zoals die van Facebook en Google, laten je heel specifiek deze personen kiezen. Je kunt zo bijvoorbeeld kiezen om een doelgroep te maken die vergelijkbaar is met mensen die al eens je site hebben bezocht (retargeting). Je kunt er ook voor kiezen om binnen die retargeting groep weer verder te specificeren op bezoekers die bijvoorbeeld gisteren op je site hebben gekeken. Als je product of dienst een sterke associatie met een bepaalde levensstijl oproept, zou je je daarop kunnen richten. De mogelijkheden voor precisie targeting lijken eindeloos.

 

Een keuze maken tussen breed en specifiek targeten

Of je beter breed of specifiek kunt inzetten is natuurlijk van een aantal zaken afhankelijk, waaronder:

  • Je product of dienst
  • Je budget
  • Je doelgroep

Je product of dienst kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn, of juist voor een kleinere doelgroep. Stel, je verkoopt koffiemelk om de mooiste cappuccino’s mee te maken. Dan kun je je beter richten op koffiedrinkers en barista’s en niet op mensen die geen koffie drinken. Verkoop je een helemaal nieuw en innovatief product, dan is het opbouwen van merkbekendheid met een brede campagne een veel beter idee. Voor een grotere, algemene campagne moet je wat langer uittrekken. Daar komt ook bij dat zo’n campagne wellicht een grotere aanslag is op je portemonnee. Daarnaast zul je ook moeten bedenken en deels nog ontdekken waar jouw doelgroep zich bevindt op het internet. Dit bepaalt wat voor soort campagnes je het beste kunt draaien en hoe breed je deze kunt houden.

 

Breed en specifiek targeten naast elkaar

Als je de luxe hebt van een leuk marketingbudget, dan kun je natuurlijk ook beide strategieën naast elkaar inzetten. Het grote voordeel van een brede targeting is, naast het grote bereik, ook dat je op deze manier meer inzichten krijgt in wie je doelgroep wél en wie je doelgroep niét is. Zo haal je veel waardevolle data uit een bredere targeting. Zo kun je de geïnteresseerde mensen die je niet binnen je specifieke doelgroep had gezet, toch bereiken. Daarnaast blijf je zo de voordelen halen van een specifieke doelgroep. Kortom; deze twee mogelijkheden kunnen prima naast elkaar bestaan en elkaar zelfs aanvullen. Als het ware creëer je door ze te combineren een trechter, waarbij je onderaan je meest geïnteresseerde potentiële klanten overhoudt. 

Beginnen met adverteren

De Verkoopfabriek is gespecialiseerd in adverteren via verschillende online platformen. Tegen scherpe tarieven helpen we je graag met het inrichten van campagnes en je targeting. Vul het contactformulier in en we nemen snel contact met je op!