Close

Projects

Contact

News

Let's connect

Voice Search en de invloed op zoekgedrag

voice-search-assistent

We gebruiken het steeds vaker; voice search. Denk aan Apple’s digitale assistent Siri en Google’s eigen ‘OK Google!’ mogelijkheid op de Google Home producten. Zoals veel veranderingen gaat ook het gebruik van Voice Search gepaard met de nodige scepsis. Gaan digitale assistenten die we met onze stem kunnen aansturen ons leven echt verbeteren en makkelijker maken? Hoe zit het met de privacy? En ook: is zo’n apparaat niet heel erg duur?

Op veel van deze vragen is nog geen eenduidig antwoord te geven. Sommige mensen zijn groot fan, anderen wat huiveriger. We kunnen in ieder geval stellen dat Google met de Google Home de kostendrempel voor stemgestuurde apparaten laag genoeg legt voor iedereen die er eentje zou willen kopen. De Google Home is zelfs te koop in de Albert Heijn. Stel, de voice search neemt een vlucht, wat betekent dit dan voor marketeers en bedrijven?

Leuk die apparaten, maar luisteren ze altijd mee?

Het antwoord op de vraag of zo’n voice assistent altijd meeluistert zou natuurlijk nee moeten zijn. Je wil dat hij alleen geactiveerd wordt door bepaalde triggers, zoals ‘OK Google’ of ‘Hey Siri’. Helaas zijn er de laatste tijd meerdere schandalen uitgekomen over Voice Assistenten die vaker meeluisteren dan nog, of waarvan de opnames worden beluisterd door werknemers van techgiganten zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Een reden om als gebruiker wellicht nog niet te willen beginnen aan Voice Search. Toch is er ook een groep potentiële klanten die wél met zulke apparaten willen werken. Het is natuurlijk ook best geinig om Google je toe te laten zingen voor je verjaardag, maar ook wel handig om bijvoorbeeld snel om het weer te vragen. Juist omdat er wel een groep is die dit doet en een jongere generatie die ermee op gaat groeien, kun je er als bedrijf toch beter een beetje op in gaan spelen.

voice-search-google-home-mini

Google Home Mini is zo klein dat je hem overal kunt neerzetten

Verandering in zoekgedrag met Voice Search

Wellicht draai je al zoekmachine advertenties en denk je hiermee gecovered te zijn. Misschien voor een deel, maar de zoekopdrachten via Voice Search zal niet hetzelfde zijn als wanneer een opdracht wordt getypt.  Je spreekt immers op een andere manier dan wat je normaliter zou typen. De zoekopdrachten die we versturen via Voice Search zullen vaak specifieker zijn dan een geschreven opdracht. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een nieuwe laptop. Als je dit ‘ouderwets’ zou gaan Googlen, krijg je een zoekopdracht in de trend van ‘beste laptop’ of ‘laptop voor werk’. Wanneer je dit via Voice Search wil doen, zul je je vraag waarschijnlijk langer en specifieker maken. Denk bijvoorbeeld aan ‘Wat is de beste laptop voor op kantoor?’ of ‘Waar kan ik in de buurt een laptop kopen’. Voice Search zal dus vaker plaats- en persoonsgebonden zijn.

Een nieuwe groep gebruikers

Met Voice Search is het ook mogelijk dat een nieuwe groep personen wordt bereikt. Denk hierbij aan mensen die voorheen geen gebruik hebben kunnen maken van standaard zoekmachines, om verschillende redenen. Een van die redenen zou kunnen zijn dat de personen te laag geletterd zijn om gebruik te kunnen maken van een zoekmachine. Door het met hun stem te kunnen besturen, zou deze groep opeens wél in beeld kunnen komen. Dit is een groep waar ook bedrijven dan rekening mee moeten gaan houden in de gebruiksvriendelijkheid met het Voice Search systeem. Daarnaast zou dit ook gelden voor de groep slechtzienden en blinden, die met Voice Search ook meer kunnen ontdekken. Voor mensen die hun handen niet (meer) kunnen gebruiken biedt de Voice Assistent ook meer mogelijkheden.

Inspelen op de nieuwe mogelijkheden van Voice Search

Het speelveld voor bedrijven en marketeers wordt weer een stuk groter met de komst van Voice Search. Door (SEO)pagina’s te richten op specifieke voice search keywords en zoekopdrachten kan meer relevant verkeer in aanraking komen met je merk en bedrijf. Door dit te combineren met long tail keywords in advertentietools zoals Google Ads kun je nog eens extra verkeer binnenhalen. Daarnaast heeft het gebruiken van langere keywords in advertentieprogramma’s nu vaak nog het voordeel dat ze nog geen moordende concurrentie hebben. Besluit dus of jij een doelgroep hebt waarvoor het de moeite is om al in te stappen in de wereld van Voice Search en ontdek alle mogelijkheden!