Close

Projects

Contact

News

Let's connect

Google brengt grote verandering aan in match types

Google Ads algoritme update

Wie een lange tijd geleden is begonnen met Google Ads of een poging daartoe, nam altijd de verschillende match types als uitgangspunt. Zo was er een zeer duidelijk verschil tussen exact, phrase en broad match zoekwoorden en werden campagnes hier op ingericht. Met de veranderingen die Google de laatste jaren doorvoert, zou dat wel eens verleden tijd kunnen zijn.

Wat is er veranderd in de match types?

Al eerder kondigde Google een verandering aan in onder ander de ‘exact’ match type. Het begon met de verandering van alleen een exacte match naar een mildere vorm. Spelfouten, meervoudsvormen en vergelijkbare varianten van de gekozen woorden worden ook als een exacte match gezien. Bijna een jaar geleden kwam er nóg een flinke verandering, die kan worden opgevat als het einde van de échte ‘exact match’. Sinds september 2018 worden ook variaties met dezelfde betekenis gematcht met exacte zoekwoorden. Google zegt hierbij dat de zoekterm zowel qua betekenis als qua intentie sterk moet lijken op de opgegeven zoekwoorden om een match te geven. Hoe ziet dat er dan precies uit? Stel, je hebt als exacte zoekwoorden [Kampina wandelroute]. Sinds de laatste update zal deze ook matchen met zoekopdrachten als ‘Kampina wandeling’ en zelfs met ‘‘wandeltocht in de Kampina’.

De update voor broad match modifiers types

Google heeft aangekondigd de komende weken een vergelijkbare uitrol als die met exact match types te doen voor broad match modifiers en phrase zoekwoorden. Dat houdt in dat met die types advertenties nu ook tevoorschijn komen bij soortgelijke zoekopdrachten. Met broad match modifiers was het al mogelijk om veel, maar relevante, zoekopdrachten te matchen aan je gekozen zoekwoorden. Het grootste voordeel was dat alle zoekwoorden in de zoekopdracht moesten staan, maar niet per se naast elkaar. Naast spelfouten, afkortingen en andere kleine variaties, zullen broad match modifiers nu ook matchen met synoniemen van de zoekwoorden. Google illustreert het zelf met het volgende voorbeeld:
voorbeeld broad match modifiers update

Phrase match is handig als je lange zoektermen wil gebruiken, waarbij de volgorde van de woorden binnen de zoektermen belangrijk is. Voor phrase geldt nu precies hetzelfde als voor de update voor de andere types. Dit is het best te illustreren met het voorbeeld wat Google zelf geeft:
voorbeeld phrase match update

Wat zijn de gevolgen van deze updates?

Als je alleen in Nederland adverteert, is er voorlopig niks aan de hand. De update wordt in 2020 verwacht voor de Nederlandse taal. Genoeg tijd om je voor te bereiden op de komende veranderingen, maar wat mag je precies verwachten van deze updates? Google zegt zelf dat je 3 tot 4% meer klikken mag verwachten en daarmee ook meer conversies. Dat zorgt echter ook voor meer kosten natuurlijk. Op jaarbasis kan dit toch wel flink oplopen. Daarnaast kan deze update ervoor zorgen dat je op bepaalde termen wordt gevonden die je wellicht bewust niet had meegenomen in jouw campagnes. Er is dus werk aan de winkel in het gebied ‘negatieve zoekwoorden’. Vooral als je gebruik maakt van de phrase types zul je hier wat extra werk aan hebben. Je hecht er belang aan dat je wordt gevonden op termen die in een bepaalde relatie en volgorde van elkaar staan. Nu Google dit zo veel breder maakt met het toevoegen van synoniemen is het belangrijk om te monitoren of de vergelijkbare termen wel echt iets voor je opleveren.

Onze tips

Wij raden aan om wat extra aandacht te richten op de zoekopdrachten waarop je advertenties worden vertoond. Ga goed na of deze wel bij jouw advertenties en termen aansluiten en probeer als het kan alvast te anticiperen op wat komen gaat. Zie je dat zoekopdrachten een bepaalde richting ingaan die niet relevant voor je bedrijf is? Probeer dan zo goed mogelijk deze zoekopdrachten uit te sluiten door ze toe te voegen aan je negatieve zoekwoordenlijst. Laat je anderzijds ook inspireren door de nieuwe zoekopdrachten die wellicht conversies opleveren. Wellicht zitten er meer nieuwe mogelijkheden bij die je aan je campagnes toe kan voegen.

Je kunt het opzetten en onderhouden van je Google Ads campagnes natuurlijk ook overlaten aan de experts van De Verkoopfabriek. Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek wat we voor je kunnen betekenen!